Mango plátky - sušené mrazom
Mango alebo tiež kráľ tropického ovocia je obľúbené v mnohých kútoch sveta. Lenže keď príde do obchodu, častokrát je nedostatočne dozreté, a tak sme ukrátení o jeho pravú vôňu a chuť, avšak s týmto mangom si skutočne nemusíte robiť starosti. Mrazom sušené mango si Vás získa pre svoju intenzívnu sladkú chuť a taktiež musíme spomenúť jeho neprekonateľnú vôňu. Mango prechádza procesom lyofilizácie, teda hlbokým zmrazením pri veľmi nízkom tlaku, a preto si zachováva všetky jedinečné vlastnosti čerstvého ovocia, ktoré nie je ukrátené o žiadnu z týchto zložiek: vláknina, vitamíny, minerály, antioxidanty a ďalšie dôležité živiny.
Mango sušené mrazom si Vás získa najmä svojou vôňou a chuťou. Každé jedno mango je veľmi chutné, chrumkavé, preto budete musieť dávať veľký pozor, aby Vám vrecko vydržalo aspoň do večera.
Účinné látky: obsahuje vitamín A, vysoké hodnoty beta-karoténu, vitamínu C (2-násobne viac ako citrón), vitamínov skupiny B, draslíka, železa, fosforu, vápnika, horčíka, antioxidantov a iných. Jedna šálka dužiny pokrýva 12 % odporúčanej dennej dávky vlákniny.
Účinky na zdravie:
- podporuje imunitný systém,
- zlepšuje trávenie,
- pôsobí na zdravú sliznicu a kožu, zrak, kosti, správnu tepovú frekvenciu a krvný tlak,
- pôsobí na produkciu hormónov, tvorbu červených krviniek,
- urýchľuje metabolizmus,
- eliminuje vysoké hladiny LDL cholesterolu,
- pravidelná konzumácia manga pôsobí proti vzniku kardiovaskulárnych chorôb,
- detoxikuje,
- má výrazné protizápalové účinky a upokojuje nervový systém,
- priaznivo pôsobí na vlasy a nechty a odporúča sa aj na starnúcu pleť.
POUŽITIE: Lyofilizované mango je ideálne na pečenie, no zamilujete si ho aj ako zdravý chrumkavý snack alebo ho môžete pridať do Vašich raňajok, ovsených kaší a jogurtov. Pokiaľ sa rozhodneme z tohto ovocia upiecť napr. koláč, postačí len namočiť dané ovocie do vody, či alkoholu (rumu, griotky) a následne ho pridať do receptu. Ďalšie využitie je možné pridaním tohto ovocia do čaju, alebo horúcich nápojov. A v neposlednom rade môžete ovocie rozdrobiť na prášok a použiť ho ako príchuť do koktejlov, jogurtov, ale i na pleťové masky. Alebo si ho môžete len tak chrumkať ako zdravý snack.
Nutričné hodnoty na 100g |
|
Energia: |
1493 kJ / 357 kcal |
Tuky: |
1,79 g |
z toho nasýtené mastné kyseliny: |
0 g |
Sacharidy: |
89,3 g |
z toho cukry: |
78,5 g |
Vláknina: |
10,7 g |
Bielkoviny: |
3,57 g |