Mandle pražené, solené, lúpané 1000 g
Mandle sú veľmi chuťovo obľúbené a navyše v slanej verzii u Vás určite zabodujú!
Mandle sa vyznačujú vysokým obsahom bielkovín (15 -30%) a nenasýtenými mastnými kyselinami (40 - 50%). Nájdete tu tiež
veľa vlákniny, vitamínu B1, B2, B3, B6 a E. Sú tiež bohatým zdrojom vápnika, horčíka, draslíka, zinku, fosforu, selénu, železa
a mangánu. Obsahujú tiež glykozidy (amygdalin, prunasin), ktoré v tele pôsobia protizápalovo. Vďaka tomuto bohatému obsahu
vitamínov, minerálov a iných dôležitých zložiek pre správnu funkciu tela, majú plody mandlí veľmi pozitívny vplyv na zdravie.
Účinky:
- pomáhajú znižovať hladinu škodlivého cholesterolu
- viažu voľné radikály v tele, sú prevenciou proti rakovinovému bujneniu
- znižujú riziko kardiovaskulárnych chorôb
- podporujú krvný obeh a celkovú imunitu tela
- znižujú riziko vzniku diabetu a Alzheimerovej choroby
Rozšírenie:
Mandle, plody mandle obyčajnej (Amygladus communis) pochádzajú zo Strednej Ázie. Boli známe už starým Hebrejom
a Feničanom. V súčasnosti mandľovníky rastú predovšetkým v západnej Ázii, Taliansku, Portugalsku, na juhu Francúzska,
v Španielsku, na Balkáne, v severnej Afrike a v Kalifornii. Pre mnohé krajiny sú dôležitým vývozným artiklom.
POUŽITIE: Skvelo sa hodia pre návštevu, ktorú určite milo prekvapíte alebo sú skvelou pochúťkou k vínu či pivu.
Nutričné hodnoty na 100g:
Energia: |
2500 kJ / 597 kcal |
Bielkoviny: |
22 g |
Sacharidy: |
8 g |
- z toho cukry: |
5 g |
Tuky: |
53 g |
- z toho nasýtené mastné kyseliny: |
4 g |
Vláknina: |
12 g |
|
|